jueves, 28 de octubre de 2010

Pulcherrima es

You're beautiful,de James Blunt, amb subtítols en llatí (per Angel Lluís Gallego).


Familia gladiatoria playmobil

Us agraden tant com a mi els ninots de playmobil. Aquí teniu una completa família gladiatoria que he tret del blog d'en Fernando Lillo. De ben segur que aquests combats no són tan sagnants com els del Colosseu que ens presenta Hollywood.

Teatre greco-llatí


Aquest any els de 4t d'Eso anirem a veure una obra de teatre al festival Prosopon de teatre grec i llatí. Aquesta serà la XVI edició d'un festival que fa accesibles als nostres alumnes i a les nostres escoles les obres dramàtiques de la cultura grecollatina. Es du a terme a deu seus de tot l'Estat espanyol: Baelo Claudia (Cádiz), Euskadi, Catalunya, Balears, Clunia (Burgos), Itàlica (Sevilla), Mèrida, Sagunto, Zaragoza i Lugo.
Al mateix temps, l'Instituto de teatro greco-latino de Segóbriga endega el Festival Juvenil Europeo de Teatro Grecolatino en la que serà la XXVIII edició a les seus de ANDALUCÍA: Almería • Córdoba • Granada • Málaga • Sevilla-Híspalis-Marchena -ASTURIAS: Gijón - CANARIAS: La Laguna • Las Palmas de Gran Canaria - CANTABRIA: Santander - CASTILLA-LA MANCHA: Segóbriga - LA RIOJA: Logroño - MADRID: Madrid-Leneo • Móstoles • Compluti IX Theatrales Ludi - MURCIA: Cartagena - NAVARRA: Pamplona - PORTUGAL

Sembla que, si el llatí és una llengua morta, el seu teatre no ho és tant. Nosaltres asistirem, si els fats així ho permeten, a la representació d'alguna comèdia, probablement de Plaute, que, ben segur, ens farà gaudir del teatre clàssic.Si voleu veure la programació del curs passat, consulteu la següent adreça:

L'anglès prové del llatí?


En aquest gràfic de la Wikipedia podem veure l'origen del vocabulari de l'anglès. D'entrada sorprèn que una llengua germànica tingui més lèxic procedent directament del llatí (29%) que no pas de les llengües germàniques, incloent-hi el mateix anglès (26%). Però és que encara és més xocant si pensem que la gran majoria dels mots d'origen francès, la totalitat dels quals arriba a un altre 29%, prové del llatí. Per tant queda clar que més de la meitat de les paraules angleses deriven del llatí (56%). Així doncs, si volguéssim tirar aigua al nostre molí, podríem dir que l'anglès és una llengua llatina? No, és clar. En realitat, el vocabulari només és una part d'una llengua, tot i que potser la més vistosa, i cal tenir en compte també la gramàtica i la mateixa història de la llengua. Però al capdavall és una raó més per interessar-se pel llatí i per comprendre que en l'educació o en la cultura general dels països anglosaxons el llati hi continuï present.

De Sebastià Giralt
http://diesdededal.blogspot.com/

jueves, 21 de octubre de 2010

HISPANIA. EL VIDEOJOC

Si us agrada la sèrie (i si no us agrada també) podeu jugar al videojoc inspirat en ella. Es tracta d'un joc multijugador online totalment gratuït. A l'estil d'altres jocs com la saga Imperium o Caesar, en ell hauràs de governar una ciutat, fer-la crèixer i formar un potent exèrcit. Podràs cooperar amb altres jugadors i enfrontar-te a ells. Endavant, el resultat de la confrontació entre romans i hispans depèn de tu.

Per a jugar, únicament heu de registrar-vos al següent enllaç: http://www.antena3.com/hispaniaeljuego/

ESTRENO DE HISPANIA

“El nacimiento de la leyenda”

Año 150 antes de Cristo, la Roma republicana controla la mitad de Hispania. A la espera de la guerra definitiva con Cartago por la conquista de la península, una legión capitaneada por el pretor Galba se encarga de defender el territorio conseguido; y tiene, además, la orden de mantener la paz con los pueblos hispanos libres.

El dilluns 25 Antena 3 comença l'emissió de la sèrie Hispània a les 22:15 hores. Segons Antena 3 serà "una superproducción que cuenta con un reparto de lujo y una gran historia, una historia de lucha, de venganza, de aventuras, pero también… una historia de amor".

Si voleu un avançament podeu veure el trailer següent.